Karitsakastike

Valmista täydellinen kastike karitsan paahtopaistille! Helppo resepti ja ohjeet, joilla saat herkullisen kastikkeen valmiiksi 45 minuutissa. Tarjoile punakaali-kaurasalaatin kanssa.

4 pientä karitsan paahtopaistia
MARINADI
10 oksaa sitruunatimjamia
2 rkl dijon-sinappia
4 valkosipulinkynttä
1 sitruunan kuori
0,5 dl oliiviöljyä
KASTIKE
150 g pekonia
1 porkkana
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
5 oksaa timjamia
1 laakerinlehti
3 dl lihalientä
3 dl punaviiniä
1 rkl maissitärkkelystä
suolaa ja sokeria

1. Kuori ja murskaa valkosipulit. Raasta sitruunan kuori ja hienonna sitruunatimjamin lehdet. Sekoita marinadin ainekset (valkosipuli, sitruunan kuori, sitruunatimjami) keskenään kulhossa. Lisää paahtopaistiviipaleet ja sekoita marinadi tasaisesti lihoihin. Jätä maustumaan.

2. Saksi kastiketta varten pekoni pieniksi paloiksi. Kuori porkkana ja sipulit, pilko ne pieniksi paloiksi.

3. Paista pekonit kypsiksi kattilassa ja siirrä ne syrjään. Kuullota samassa kattilassa pekonista irronneessa rasvassa kasviksia (porkkana ja sipuli) noin 5 minuuttia. Lisää punaviini ja timjaminoksat, ja keittele hiljalleen vielä 5 minuuttia.

4. Lisää lihaliemi sekä laakerinlehti ja kiehauta. Laske sitten lämpöä ja keittele kastike noin 20 minuuttia. Laita samalla uuni kuumenemaan 180°C asteeseen.

5. Siivilöi kastikkeesta sattumat pois ja laita se takaisin hellalle. Suurusta kastike veteen sekoitetulla maissitärkkelyksellä koko ajan sekoittaen. Lisää kastikkeeseen lopuksi pekonit, ja mausta suolalla sekä sokerilla.

6. Paista karitsan paahtopaisteja kuumalla pannulla kaksi minuuttia per puoli ja siirrä ne sitten uunivuokaan. Paista uunissa vielä 5–10 minuuttia (sisälämmöltään 55°C on medium, 62°C kypsä) ja nosta leikkuulaudalle lepäämään.

Leikkaa levänneet paahtopaistit viipaleiksi ja tarjoile kastikkeen sekä punakaali-kaurasalaatin kanssa!

**Valmistusaika:** 45 min **Annosmäärä:** 4

Karitsan Paahtopaistin Kastikkeen Historia

Karitsan paahtopaisti kastike, jossa punaviini on keskeinen ainesosa, on juurtunut syvälle Euroopan ruokakulttuuriin. Erityisesti Välimeren alueella punaviinipohjaiset kastikkeet ovat olleet suosittuja karitsan ja muiden liharuokien parissa. Punaviinin syvä ja monipuolinen maku täydentää karitsan herkkyyttä, ja tämä yhdistelmä on säilyttänyt suosionsa vuosisatojen ajan. Karitsa kastike, jossa punaviini on tärkeässä roolissa, on siis klassikko, joka yhdistää perinteet ja nykyaikaisen ruoanlaidon.

Karitsan Paahtopaistin Kastikkeen Ainesosat

Laadukas kastike karitsan paahtopaistille vaatii tarkkaan valitut ainesosat. Punaviini on tietysti tärkein, mutta myös tuoreet yrtit, kuten timjami ja rosmariini, sekä valkosipuli ja oliiviöljy täydentävät kastikkeen makua. Karitsan liha imee itseensä nämä aromit, mikä tekee siitä erityisen meheväksi ja maukkaaksi. Lisäksi voit kokeilla lisätä kastikkeeseen hieman hunajaa tai balsamicoa tasapainottamaan makuja. Oikea ainesosien yhdistelmä on avain onnistuneeseen karitsan paahtopaisti kastikkeeseen.

Karitsan Paahtopaistin Kastikkeen Valmistus

Karitsan paahtopaisti kastikkeen valmistus alkaa ainesosien huolellisella esikäsittelyllä. Punaviinissä marinoidaan karitsan liha, jotta se imee itseensä viinin rikkaat aromit. Marinointiaika voi vaihdella muutamasta tunnista yöhön riippuen halutusta mausteisuudesta. Kun liha on marinointivaiheen jälkeen, se paistetaan hitaasti matalalla lämmöllä, jotta maut ehtivät kehittyä täydellisesti. Kastike valmistetaan yleensä paistinpohjasta, johon lisätään punaviiniä, lihalientä ja yrttejä. Kypsennysaika on tärkeä, jotta kastike saavuttaa oikean koostumuksen ja syvyyden.

Vinkkejä Karitsan Paahtopaistin Kastikkeen Täydellisyyteen

Jos haluat tehdä karitsan paahtopaisti kastikkeesta vielä paremman, muutama vinkki voi auttaa. Valitse punaviini, joka sopii karitsan kanssa, kuten Cabernet Sauvignon tai Syrah, mutta vältä liian tanniinisia viinejä. Lisäksi voit kokeilla korvata osan punaviinistä lihaliemellä, jos haluat vähemmän voimakkaan viinimakuisuuden. Kastike karitsan paahtopaistille sopii erityisen hyvin myös muiden punaisten liharuokien, kuten naudan tai lampaan kanssa. Älä unohda viimeistellä kastiketta tuoreilla yrteillä ja mausteilla, kuten pippurilla ja suolalla, ennen tarjoilua. Näillä pikkusäätöillä saat karitsa kastikkeesta täydellisen täydennyksen pääruokaan.

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
4
annosmäärä: 
4