Empanadat

Kokeile herkullista empanada-reseptiä! Täydellinen suolainen välipala jauhelihalla ja mausteilla. Helppo valmistaa ja täydellinen illalliskutsuihin. Katso ohje!

TAIKINA


2 dl kiehuvaa vettä


150g voita


6 dl vehnäjauhoja


ripaus suolaa


1 kananmuna voiteluun




SLOPPY JOE -TÄYTE


400g naudan jauhelihaa


1 keltainen paprika


1 keltasipuli


1 punainen chili


1 dl valkosipuli-tomaattimurskaa


1/2 lihaliemikuutio


1 rkl vehnäjauhoja + 2 dl vettä


suolaa ja pippuria


Espanjalaiset lihapasteijat eli empanadat! Empanadat ovat täydellinen suolainen välipala, ja mehevästi hilloinen punaviini korostaa niiden mausteisuutta erityisesti illalliskutsuilla.

1. Esilämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Sulata voi kuumaan veteen sekoittaen kevyesti. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja suola. Kaada vesi-voiseos ohuena nauhana vehnäjauhojen joukkoon ja sekoita tasaiseksi puuhaarukalla. Peitä taikina liinalla ja anna kohota noin 20 minuuttia.

3. Ruskista jauheliha isolla paistinpannulla. Lisää hienonnettu paprika, sipuli, valkosipulit ja chili kuutioituna. Kun sipulien ja paprikoiden rakenne on pehmennyt, lisää pannulle tomaattimurska, lihaliemikuutio ja kylmään veteen sekoitettu vehnäjauho. Sekoita huolellisesti ja anna hautua keskilämmöllä poreillen noin 15 minuuttia. Kun vehnäjauho on suurustanut kastikkeen, mausta seos suolalla ja pippurilla. Tarkista maku.

4. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ohuiksi levyiksi. Leikkaa levyistä ympyrämuotilla tai kahvikupilla tasakokoisia ympyröitä. Kauli taikinapyörykät niin ohuiksi, että näet taikinan läpi kirkkaan valon. Jaa täyte ympyröiden keskelle ja taita taikina puolikuun muotoiseksi täytteen päälle. Painele reunat kiinni nipistellen, jotta täyte ei pursua ulos paiston aikana. Voitele taskut kananmunalla.

5. Paista empanadoja uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes niiden pinta on kauniin kultainen ja taikina on kypsää.

Valmistusaika: 50 min
Annosmäärä: noin 20 taskua

Empanada: Perinteinen herkku Latinalaisesta Amerikasta

Empanada on Latinalaisen Amerikan keittiön ikoninen herkku, joka on saavuttanut suuren suosion ympäri maailman. Näiden pienten pasteijoiden juuret juontavat espanjalaisten siirtomaavalloitusten aikoihin, jolloin ne levisivät eri puolille maapalloa. Nykyään empanadat ovat keskeinen osa monien maiden ruokakulttuuria, ja niiden täytteet vaihtelevat alueittain. Perinteisesti empanada valmistetaan käsin tehdystä taikinasta, joka täytetään jauhelihalla, kalalla tai kasviksilla. Tämä monipuolisuus tekee empanadoista täydellisen valinnan erilaisiin tilaisuuksiin.

Empanadan valmistus: Taikina ja täytteet

Empanadan valmistus alkaa taikinan tekemisestä, jossa käytetään yleensä vehnäjauhoja, vettä ja öljyä tai voita. Taikina kaulitaan ohueksi, ja siihen lisätään täyte. Jauheliha on erityisen suosittu täyte, ja siihen lisätään usein sipulia, paprikaa ja mausteita. Argentiinalaiset empanadat tunnetaan juuri jauheliha-pasteijoistaan, joissa on usein myös oliiveja ja kananmunaa. Täytteen maustaminen on tärkeää, sillä se antaa empanadalle sen ainutlaatuisen maun. Valmiit pasteijat paistetaan uunissa tai friteerataan, jolloin niistä tulee rapeita ja kultaisia.

Empanadan tarjoilu: Makuparit ja lisukkeet

Empanada on monipuolinen herkku, joka sopii niin alkuruoaksi kuin pääruoaksi. Näitä pieniä pasteijoita voidaan tarjota juhlissa, piknikillä tai perheaterioilla. Empanadat maistuvat erityisen hyvin kastikkeiden, kuten chimichurrin tai tulisen salsan, kanssa. Juomapariksi voi valita punaviinin tai raikkaan oluen, jotka täydentävät pasteijan rikkaan maun. Lisukkeiksi sopivat esimerkiksi tuore salaatti tai paahdetut vihannekset, jotka tuovat ateriaan raikkautta.

Empanada terveellisenä vaihtoehtona

Empanada voi olla myös terveellinen ruokavalinnan, jos sen valmistuksessa käytetään oikeita ainesosia. Korvaamalla jauhelihan kasviksilla tai vähärasvaisella proteiinilla, kuten kanalla tai kalalla, pasteijasta tulee kevyempi ja ravintorikkaampi. Taikinan voi tehdä täysjyväjauhoista tai gluteenittomista aineksista, mikä tekee empanadasta sopivan myös erityisruokavalioita noudattaville. Paistamisen sijaan empanadat voidaan höyryttää tai kypsentää air fryerilla, mikä vähentää rasvan määrää ja tekee niistä terveellisempiä.

Empanada on siis monipuolinen ja maukas herkku, joka sopii niin juhliin kuin arkiruokiin. Kokeile erilaisia täytteitä ja löydä oma suosikkisi!

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
20
annosmäärä: 
20