Joulukinkku

Opas täydellisen joulukinkun paistamiseen uunissa. Katso sulamisajat, paisto-ohjeet ja vinkit murean joulukinkun saamiseksi. Täydellinen joulupöydän tähti!

Noin 6 kg joulukinkku


3 rkl sinappia


1 dl korppujauhoja


kokonaisia neilikoita


Joulukinkku on joulupöydän tähti!

Jos sinulla on pakastettu kinkku, sulamisaika jääkaapissa on eri kokoisille kinkuille:2-4 kg:n kinkku saa sulaa jääkaapissa n. 2-3 vrk.6-8 kg:n kinkku saa sulaa jääkaapissa n. 3-4 vrk.10-12 kg:n kinkku saa sulaa jääkaapissa n. 4-5 vrk.

Ota kinkku huoneenlämpöön 3-5 tuntia ennen paistamista. Laita uuni kuumenemaan 125 asteeseen.

1. Jos kinkussa on verkko, jätä se kinkun ympärille. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla. Aseta joulukinkku silavapuoli ylöspäin uunipellin päällä olevalle uuniritilälle. Lisää uunipellille pari desilitraa vettä.

2. Kypsennä kinkkua, kunnes paistomittari näyttää 75-80 astetta (laita mittari kinkun paksuimpaan kohtaan). Kinkun kypsennys kestää 1–1,5 tuntia kiloa kohden. Anna kinkun vetäytyä rauhassa ennen viimeistelyä.

3. Poista verkko, nahka ja pintarasva terävällä veitsellä. Levitä kinkun pintaan sinappia. Ripottele pinnalle ohut kerros korppujauhoja ja painele neilikoita koristeeksi.

4. Paista joulukinkku uunissa 225 asteessa kauniin ruskeaksi, eli noin 15 minuuttia.

5. Siivilöi paistoliemi talteen. Jäähdytä liemi, kuori sen pinnalle hyytynyt rasva pois ja kuumenna jäljelle jäänyt liemi kastikkeeksi.

Katso sinappiresepti tästä.

Joulukinkun sulatus ja valmistelu – täydellinen juhla-ateria

Joulukinkun sulatus on keskeinen askel juhla-aterian valmistelussa. Ennen kuin joulukinkku pääsee uuniin, on tärkeää sulattaa se huolellisesti, jotta liha kypsyy tasaisesti ja säilyttää mehukkuutensa. Suosituksena on siirtää joulukinkku jääkaappiin sulamaan vähintään 24 tuntia ennen paistamista. Tämä takaa, että kinkun sulatusaika on riittävä, eikä liha jää raa'aksi keskeltä. Käytä sulatukseen matalaa lämpötilaa, jotta joulukinkku pysyy mureana ja herkullisena.

Joulukinkun sulatusaika eri olosuhteissa

Joulukinkun sulatusaika voi vaihdella eri olosuhteiden mukaan. Esimerkiksi pienessä jääkaapissa sulatus voi kestää pidempään, koska kylmä ilma ei kierrä yhtä tehokkaasti. Toisaalta huoneenlämmössä sulatus voi nopeutua, mutta tämä lisää bakteerien kasvun riskiä. Siksi on tärkeää arvioida ympäristöolosuhteet ja valita sopiva sulatusaika. Jääkaapissa sulatus on turvallisin ja tehokkain tapa saada joulukinkku valmiiksi uuniin.

Joulukinkun sulatus ja elintarviketurvallisuus

Joulukinkun sulatusaika vaikuttaa merkittävästi elintarviketurvallisuuteen. On tärkeää, että kinkku sulaa riittävän pitkään, jotta bakteerit eivät ehdi lisääntyä. Jääkaapissa sulatus on suositeltavin tapa, sillä se pitää kinkun turvallisena ja hallitsee sulatusajan tehokkaasti. Varmista, että jääkaapin lämpötila pysyy alle 5°C koko sulatusprosessin ajan. Kun joulukinkku on sulanut, se tulee paistaa välittömästi, jotta bakteerien kasvu pysyy hallinnassa.

Käytännön vinkkejä joulukinkun sulatukseen

Jotta joulukinkun sulatus sujuu moitteetta, kannattaa noudattaa muutamia käytännön vinkkejä. Suunnittele sulatus etukäteen ja varaa riittävästi aikaa, jotta voit välttää kiireen. Käytä mahdollisuuksien mukaan digitaalista lämpömittaria tarkistaaksesi kinkun sisälämpötila ennen uuniin laittamista. Tämä auttaa varmistamaan, että sulatusaika on ollut riittävä. Lisäksi peitä joulukinkku sulatuksen aikana, jotta se ei kuivu. Näin saat murean ja täydellisen joulukinkun pöytään.

Noudattamalla näitä ohjeita saat valmistettua täydellisen joulukinkun uunissa, joka säilyttää mehukkuutensa ja mureutensa. Onnea joulukinkun valmisteluun!

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
10
annosmäärä: 
10