Makkara kiukaalla

Valmista herkulliset makkarat kiukaalla tai uunissa tämän yksinkertaisen ohjeen avulla. Saunanyytit täynnä makkaroita, perunoita ja kasviksia – täydellinen saunailtaan herkku!

600 g perunaa
1 pkt laadukasta lammasmakkaraa
1 pieni varhaiskaali
1 keltasipuli
1 ruukku persiljaa
4 rkl voita
2 tl suolaa
2 dl vettä
2 rkl sinappia
2 tl valkoviinietikkaa

Saunanyytit valmistetaan kiukaalla tai uunissa.

Jos kypsennät ne kiukaalla, voit asettaa ne kiukaan kivien päälle jo saunaa lämmitettäessä. Kun siirrytte saunomaan, höyry auttaa ruoan kypsymään loppuun.

1. Pese perunat huolellisesti ja pilko ne koosta riippuen 4 tai 8 osaan. Leikkaa varhaiskaali noin 2 cm kokoisiksi paloiksi ja sipuli pieneksi. Leikkaa makkarat noin 2 cm pätkiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään isossa kulhossa.

2. Kiehauta vesi kattilassa ja sekoita joukkoon voi, suola, sinappi ja etikka. Kaada valmistettu kastike kulhossa olevien kasvisten ja makkaroiden sekaan ja sekoita hyvin.

3. Tee foliosta 4 kpl noin 30 cm kokoisia neliöitä käyttäen kaksinkertaista foliota. Taita folioiden reunat kaikkialta ylöspäin. Jaa kasvis-makkaraseos tasaisesti kaikkiin folioihin ja kaada kulhon pohjalta jäänyt neste tasan nyytteihin. Mausta vielä pinnalta pippurilla ja suolalla.

4. Sulje folionyytit kevyesti siten, että keskelle jää pieni noin sentin aukko, josta ylimääräinen neste pääsee haihtumaan.

5. Paista 175 °C asteisessa uunissa 45 minuuttia, tai kiukaalla vähintään 1,5 tuntia.

Avaa nyytit ja koristele silputulla pe
rsiljalla ennen tarjoilua.

Herkulliset makkarat kiukaalla – täydellinen grillaustekniikka

Makkara kiukaalla on suomalaisen kesän klassikko, joka tuo mukanaan ainutlaatuisen makuelämyksen. Aloita valmistelu tarkalla lämpötilan hallinnalla, sillä oikea lämpötila on avain meheville ja rapeille makkaroille. Ennen makkaran asettamista kiukaalle varmista, että kiuas on tarpeeksi kuuma – tämä takaa täydellisen kypsennyksen. Kokeile eri kypsennysaikoja löytääksesi oman suosikkisi, sillä jokaisella grillauksella on omat vinkkinsä.

Monipuoliset makkarat kiukaalla – reseptivinkkejä

Makkara kiukaalla ei ole pelkästään perinteistä saunamakkaraa. Kokeile erilaisia reseptejä, kuten täytettyjä makkaroita, joissa voit yhdistää esimerkiksi juuston ja tuoreet yrtit. Bratwurst- tai chorizomakkara tuo kansainvälistä makumaailmaa kiuasgrillaukseen. Jokainen resepti tarjoaa uusia makuja ja tekee makkaran valmistamisesta kiukaalla monipuolisen kokemuksen. Älä unohda kokeilla myös erilaisia makkaroita, kuten maustettuja tai savustettuja vaihtoehtoja.

Maustaminen ja makuvinkit makkaroille kiukaalla

Oikeat mausteet nostavat makkaran maun uudelle tasolle. Kokeile esimerkiksi savupaprikaa, valkosipulijauhetta tai tuoreita yrttejä, kuten rosmariinia ja timjamia. Mausta makkarat ennen kiukaalle asettamista, jotta maut ehtivät imeytyä täydellisesti. Lisäksi voit täydentää makkaran makua erilaisilla kastikkeilla, kuten sinapilla tai chilillä. Muista kuitenkin, että liiallinen maustaminen voi peittää makkaran luonnollisen maun, joten käytä mausteita maltilla.

Turvallisuusvinkit makkaran valmistukseen kiukaalla

Turvallisuus on tärkeää, kun valmistat makkaroita kiukaalla. Varmista, että kiuas on aina valvottu ja että sen ympärillä ei ole palavia esineitä. Käytä pitkää pihdistä, jotta vältyt polttamasta käsiäsi. Aseta makkarat kiukaalle sopivalla etäisyydellä lämmönlähteestä, jotta ne eivät pala. Lisäksi on tärkeää pitää kiuas puhdas, jotta makkarat eivät kerää nokihiukkasia. Näillä vinkeillä makkarat kiukaalla valmistuvat turvallisesti ja herkullisesti.

Tietoja reseptistä

valmistusaika: 
4
annosmäärä: 
4